Eroahdistus

Koiran kiintymisestä 

Koska koira on laumaeläin, se kiintyy voimakkaasti oman perheen jäseniin. Normaali kiintyminen on luottamuksellisen koira-ihminen suhteen perusta, mutta koirasta voi tulla myös yliriippuvainen omistajastaan, jolloin se kokee jokaisen lyhyenkin eron ahdistavana ja stressaavana. Tällöin ongelmaan tulisi puuttua. 

Koiran liiallista kiintymistä ihmiseen nimitetään eroahdistukseksi. Eroahdistuksen oireet voivat ilmetä sekä omistajan ollessa paikalla tai poissa.

Eroahdistus ilmenee

Omistajan ollessa poissa koira:

* Haukkuu, ulisee, ulvoo
* Repii, puree, hajottaa kodin irtaimistoa, virtsaa ja hyvin vaikeissa tapauksissa koira saa ripulia, oksentaa, nuolee ja puree itseään. Usein koira raapii oven karmeja tai hyppii vasten ikkunoita pyrkien omistajan perään. Huomaathan, että jos koira tuhoaa asuntoa, ei aina ole kyse eroahdistuksesta, vaan kyse voi esim. turhautumisesta tai muusta käytösongelmasta. 

Omistajan palattua kotiin koira:

* Tervehtii pitkään kestävällä rituaalilla

Omistajan ollessa paikalla koira:

* Seuraa omistajaa asunnossa joka paikkaan
* Saattaa ahdistua jo ennen kuin omistaja on lähtenyt vaistoamalla tulevan lähdön etukäteen
* Voi uikuttaa tai jopa tulla aggressiiviseksi jos omistaja yrittää lähteä.


Eroahdistuksen ennaltaehkäisy ja hoitoharjoitukset

Aloitusharjoitukset ulkona

Harjoitusten tarkoitus on siedättää koira yksinoloon, niin että se alkaa luottaa siihen, että sinä aina palaat takaisin ja se voi siten rentoutuneena viettää työpäivän pituisen ajan yksin. Siedätys tapahtuu niin että koira palkitaan aina silloin kun se on ollut rauhallinen yksin hetken.  

Voit aloittaa harjoitukset ulkona, niin että koira ei pääse luoksesi, (esim sitomalla koira johonkin kiinni) kun otat muutamia askeleita siitä poispäin. Heti kun koira on hiljaa/rauhallinen palaat takaisin ja palkitset sen. Tee toistoja ja pidennä välimatkaa.  

I Vaihe- Koiran jättäminen yksin yhteen huoneeseen

Eroahdistunut koira yleensä reakoi kaikkein voimakkaimmin siihen että se ei näe sinua kun ovi menee kiinni. Siksi tärkeimmät harjoitukset tehdään ovien kanssa. Alussa harjoitukset kannattaa pitää nopeatempoisina ja lyhyinä. 

Pyydä koira huoneeseen (esim. namilla) ja varmista että se on rauhallinen. Jos koira on levoton, pyydä se istumaan ja toimi itse rauhallisesti. Kun koira on täysin rauhallinen sano valitsemasi vihjesana (esim. odota, heihei jne), kävele ulos ja pane ovi kiinni. Avaa ovi samantien, jotta koira ei vielä ehdi hermostua. Oven aukaisu = sinun paluusi toimii palkintona koiralle, mitään muuta palkintoa ei tarvitse antaa, mutta voit antaa myös esim namipalkkion lisäksi. Koira innostuu oven aukaisusta ja se pitää sen jälkeen uudestaan rauhoittaa. Vie koira takaisin oven taakse ja sano vihesana. Tee nopeita oven aukaisuharjoituksia aluksi n. 5-10 kerran sarja ja jatka toisella kertaa. Harjoitukset kannattaa tehdä säännöllisesti joka päivä, enintään kolme kertaa 5-10 sarjan harjoituksia.     

Seuraavassa vaiheessa aletaan pidentämään yksinoloaikaa. Ala laskea heti kun olet sanonut vihjesanan ja laittanut oven kiinnii -  yksi, kaksi, kolme...ja aukaise ovi sillä hetkellä kun koira on hiljaa. Tärkeintä on, että avaat oven juuri sillä hetkellä kun koira on hiljaa. Jos vahingossa avaat väärällä hetkellä oven kun koira ääntelee niin ei kannata lannistua. Kun onnistuneita toistoja on enemmän, koira alkaa oppia että ovi aukeaa vain silloin kun se on hiljaa.   

Tee sama heti uudestaan. Muista sanoa vihjesana. Jos edellisellä kerralla ehdit laskea kolmeen, yritä nyt laskea neljään. Ja ovi aukeaa juuri sillä hetkellä kun koira on hiljaa. On tärkeää että koira ei ehdi ahdistumaan, koska sen jälkeen sen on vaikea enää palautua. Älä yritä ensimmäisillä kerroilla liian pitkää aikaa, vaan jatka seuraavana päivänä. Tee harjoituksesta iloinen tapahtuma, niin että annat aina jonkin erikoisherkun harjoitusten jälkeen.  


Koko ajan ei kannata tavoitella yhä pidempää aikaa, vaan kannattaa palata välillä lyhyempään aikaan. Näin tehtävästa ei tule liian vaativa koiralle. 

Kun koira on hiljaa 30 sekuntia, kannattaa ottaa mukaan kello.
Kun koira on päässyt kahden minuutin hiljaisuuteen, voit istua ja laskea;)
Kolmessa minuutissa ehtii jo polttaa tupakan ;)
Viidestä minuutista eteenpäin kannattaa ottaa mukaan kirja ;) 

Kun koira osaa olla noin 10 minuutin ajan yksin hiljaa oven takana, voit siirtyä II vaiheeseen harjoituksissa.

Yksin huoneessa harjoituksia kannattaa kuitenkin jatkaa edelleen ja yrittää totuttaa koira siiihen, että se välilä joutuu olemaan 10 minuuttia yksin toisessa huoneessa. Vaikka koira osaisi olla jo pidemmän aikaa yksin, älä silti jätä sitä eri pituisiksi ajoiksi, vaan muista aina päästää se pois silloin kun se on vielä rauhallinen. Laita koiralle mukava makuupaikka huoneeseen ja mukaan luita, kongi ja muuta mukavaa rauhallista tekemistä. Jos koiralla on tapana seurata kannattaa laittaa ovia aina perässä kiinni ja jättää koira muutamaksi minuutiksi yksin. Näin sille tulee hyvä rutiini yksinoloihin.  

Jos tuntuu että harjoitukset eivät etene, kannattaa tehdä harjoituksia vielä ilman täydellistä näköestettä, ovea. Sisällä harjoittelua varten voit rakentaa jonkin esteen (esim. koiraportti), siten että koira näkee sinut, mutta ei pääse luokse kun otat askeleita siitä poispäin. Palkitse kun koira on hiljaa kävelemällä sen luokse ja antamalla nami. Pikkuhiljaa voit siirtyä kulman taakse piilloon ja tulla esiin samantien ja palkita namilla. 

II Vaihe - koiran jättäminen yksin asuntoon, niin että ihminen on lähellä

Harjoitukset ulko-oven takana

Toista samat harjoitukset kuin koiran jäädessä yksin huoneeseen. Koira vaistoaa helposti että sinä olet oven takana, joten kun olet päässyt siihen että koira on hiljaa 5-10 minuuttia, sinun kannattaa lähteä kauemmaksi ovesta (talon taakse, rapussa eri kerroksiin) ja jatkaa harjoituksia lisäämällä välimatkaa.   


III Vaihe - koiran jättäminen täysin yksin asuntoon

Toista samat harjoitukset niin että poistut kokonaan asunnosta ja sen lähipiiristä. Aloita 5 minuutista ja jatka puoleen tuntiin asti (roskapussin vienti on hyvää lyhyen poissaolon harjoitusta). Kun koira osaa olla puoli tuntia yksin asunnossa niin että voit käydä kävelyllä, se yleensä osaa olla myös työpäivän pituisen ajan stressaamatta. Harjoituksia kannattaa jatkaa puolen tunnin rauhassaolon jälkeen pidemmillä ajoilla (tunti, kaksi) ennen kuin jättää koiran työpäivän pituiseksi ajaksi yksin.  


Yksinoloharjoitusten tukena lähtösignaalit, hoitaja, huomioimattomuus, kärsivällisyys ja videokuvaus

Eroahdistuksesta kärsivä koira alkaa yleensä reakoida omistajan lähtöön jo niin sanotuista lähtösignaaleista. Koira ahdistuu jo siitä kun se näkee että omistaja hakee avaimet, pukee vaatteita päälle tai laittaa kenkiä jalkaan. Koiraa voidaan totuttaa näihin lähtösignaaleihin siten, että niitä toistetaan vaikka omistaja ei lähdekään mihinkään. Kun koira tottuu suhtautumaan lähtösignaaleihin välinpitämättömästi sen stressitaso myös laskee sen ollessa yksin. 

Harjoitusten aikana koiraa ei saa jättää yksin pidemmäksi aikaa kuin se on oppinut olemaan (alussa siis sekunteista muutamaan minuuttiin). Työpäivien ajaksi koiralle pitää hankkia hoitaja, muuten työ valuu hukkaan.  

Koira pitää totuttaa myös siihen, että sitä ei huomioida kun lähdet kotoa tai palaat kotiin. Koiraan saa kiinnittää huomiota vasta kun se on täysin rauhoittunut (joillakin saattaa mennä tähän alussa jopa 20 minuuttia). Tutkimusten mukaan liiallinen huomio lähtiessä ja palatessa pahentaa eroahdistusoireita. 

On hyvin yksilöllistä miten nopeasti koirat oppivat olemaan rauhassa yksin.  Toiset oppivat rauhoittumaan muutamassa viikossa, mutta toiset vaativat kuukausien harjoittelua. Koirat, jolla on voimakas taipumus eroahdistukseen voivat tarvita ajoittaisia tai säännöllisiä harjoituksia läpi elämän. Kun olet saavuttanut tavoitteen että koira osaa olla rauhassa yksin puoli tuntia,  kannattaa ovia edelleen välillä sulkea kotona ja jättää koira välillä yksin. Näin se saa jatkuvia yksinolokokemuksia sinun ollessa paikalla. 

Videokuvaus on erittäin hyvä keino selvittä miten rauhallinen koira todellisuudessa on yksinollessaan.  

 
Vieraissa

Koira on hyvä opettaa myös olemaan vieraissa paikoissa hoidossa, mutta vasta sitten kun se osaa olla stressaamatta työpäivän pituisen ajan yksin omassa kotona. Koira kannattaa jättää hoitopaikkaan ensin muutamaksi tunniksi ja sitten vasta päiviksi, vuorokausiksi ja viikoiksi.

Käytösterapia ja lääkehoito

Mikäli yksinoloharjoitukset eivät tunnu tuovan mitään edistystä viikkojen harjoittelun jälkeen tai jollet ole varma onko koiralla eroahdistus tai joku muu käytöshäiriö, on syytä varata aika ongelmakoirakouluttajalle ja/tai eläinlääkärille. Pyydä ongelmakoirakouluttaja aina kotiin arviomaan tilanne. Puhelimessa annetut tai kirjalliset ohjeet ilman että kouluttaja näkee koiran siinä ympäristössä, missä ongelma ilmenee eivät koskaan selvitä ongelman syytä varmasti. Valitse sellainen kouluttaja, joka ei käytä rankaisevia keinoja eroahdistuksen hoidossa. Rankaisevia keinoja ovat mm. sitruunapanta tai koiran häkkiin laittaminen. Rankaisevien keinojen käyttö eroahdistuksen hoidossa saattaa aiheuttaa koiralle erilaisia sijaistoimintoja. 

Rauhoittavia valmisteita, joita saa ilman reseptiä ovat mm. Um Serene ja Dapp-haihdutin. Eläinlääkäri voi määrätä Clomicalm-nimistä mielialalääkettä, jos kaikki keinot on käytetty eikä stressi poistu. Lääkkeen tukena käytetään aina samalla yksinoloharjoituksia.