Luonnevika

Luonnevikaista koiraa ei ole.

Aggressiivista koiraa kuulee usein sanottavan luonnevikaiseksi.

Millä testillä tämä määritelmä on tehty?

Kuka on se "asiantuntija", joka voi näin päättää?

Onko pureva koira automaattisesti luonnevikainen?

Kuinka poliisi, rajavartiolaitos, puolustusvoimat, tai muut eri turvallisuusalan yritykset saavat sitten käyttää "luonnevikaisia" koiria?

Herää myös kysymys, mikä on tämän analyysin tehneen oma menestystarina koirien koulutuksessa?

Kuinka käy luonnetestissä hylätyn tuloksen saaneelle, mutta muuten kiltille koiralle?
Pitäisikö se "luonnevikaisena" lopettaa?

Koiran käytös ja luonne ovat usein seurausta jo pentuna opituista ja omistajansa sallimista asioista. Melko usein koiralle sallitaan pentuna liian paljon vapauksia, kun taas varsinainen opetus ja ohjaus jää lähes kokonaan antamatta. Näin alkaa ilmenemään helposti käytösongelmia ja ihmisten tietämättömyyden johdosta tätä aletaan kutsumaan luonnevikaisuudeksi.

Itse voin kertoa oman menestystarinan "luonnevikaisen" koiran (parantamisesta) pelastamisesta lopetuspiikiltä. Olen yrittänyt miettiä mikä lääketieteellinen selitys löytyisi kurilla parannetulle koiralle...


Helmikuun lopulla 2007 sain hoidettavakseni purevan ja arvaamattoman 1,5v rottweiler nartun. Kyseessä oli siis oikeasti kunnolla pureva, eikä pelkästään muriseva tai vähän näykkäävä koira. Normaalin palkitsevan perustottelevaisuuskoulutuksen lisäksi pidin koiralle ehdotonta, määrätietoista, johdonmukaista, ankaraa, mutta oikeudenmukaista kuria.

Kun koulutan koiralle tottelevaisuutta, siihen liitetään pelkästään liioitellut kehumiset ja hyvät makupalat. Näin koira saa vaikutelman, milloin olen sen toimintaan tyytyväinen.

Vasta, kun koira käyttäytyy aggressiivisesti tai tekee jotain ei-toivottua, annan kahden EI-sanan jälkeen rangaistuksen. Tällä menetelmällä annetaan koiralle mahdollisuus lopettaa toiminta ensimmäisen kiellon jälkeen. Kun rangaistus tulee vasta toisen kiellon yhteydessä, alkaa koira pian kunnioittaa ensimmäistä kieltoa.

Nyt koira on edelleen "hoidossa" minulla, koska en enää malta luopua niin kiltistä koirasta. Silittelyt ja rapsuttelut saavat sen melkein nukahtamaan...