Alistaminen

Koiraa ei tarvitse alistaa. Oikeilla menetelmillä koira haluaa itse alistua.

Vilkasta, itsepäistä, kuritonta tai muuten huonosti käyttäytyvää koiraa yritetään joskus alistaa. Toimenpiteenä usein käytetään maahan painamista tai selättämistä.
Koira saattaa kuitenkin olettaa, että tarkoituksena on vain leikkiä ja "alistamisen" jälkeen koira ja varsinkin pentu on vieläkin villimpi riiviö. Jotkut koirat saattavat tässä tilanteessa taas tuntea liikaa uhkaa ja alkavat puolustautumaan. Kun alistajan kädet ovat lähellä hampaita on koiran helppo antaa palautettaa takaisin, jolloin vahinkojen välttämiseksi on väistettävä. Tämän huomattuaan koiran onkin jatkossa helppo ärähtää omistajalleen uudelleenkin, eli jatkossa on taas odotettavissa ongelmia.

Kun jotain käytöstä halutaan poistaa koiralta, tulisi siitä aina kertoa koiralle sanomalla tiukasti vain käsky "EI". Jos koira ei usko ensimmäistä sanaa "EI", tulisi toisen kiellon yhteydessä antaa jokin seuraamus.

Seuraamuksen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla fyysistä kuritusta. Se voi olla myös pelkästään pieni säikäyttäminen omalla käytöksellä. Usein koiran omistajan kovempi ja painostavampi ääni, äkkipikaiset säpsähdykset ja muuten uhkaavampi käytös voivat riittää seuraamukseksi.
Perus sääntönä tulee muistaa, että käytetään sellaista seuraamusta, johon koira reagoi.

Kun koira omalla käytöksellään osoittaa alistumisen merkkejä, on tilanne ohi eikä mitään jatkorangaistuksia tarvita.
Lieviäkin alistumisen merkkejä saattaa olla korvien luimistelu, hännän tippuminen alemmas, väistäminen, maatalammaksi meneminen.
Usein riittää, kun koira yrittää vain olla vähän pinempi ja matalampi, kuin normaalissa asennossa olleessaan. Sen ei tarvitse aina olla alistuessaan selällään.