Kynsien leikkaus

Varovasti yksi kynsi päivässä.

Tämä toimenpide saattaa olla joillekin koirille äärimmäisen pelottavaa ja tuskallista. Varsinkin, jos joskus sattuu vahinko ja kynsi leikataan liian lyhyeksi. Seuraavasta kynsien leikkaushetkestä saattaa tulla vaikeata.

Mietitäänpä asiaa...

Annat jonkun henkilön, jonka toimiin luotat täysin, leikata kyntesi. Sitten käykin niin, että kynsi leikataankin vahingossa niin lyhyeksi, että kynnen alta tulee verta. Uskaltaisitko antaa tämän henkilön leikata vielä seuraavan kynnen?

Kun koiran kynttä leikattaessa tapahtuu tällainen vahinko, luottamuksen saavuttaminen uudelleen saattaa kestää kauan. Koira ei voi mitenkään ymmärtää, että luottamansa ihminen leikkasi kynnen vahingossa liian lyhyeksi ja että ensikerralla ollaan varovaisempia.

Kannattaa totuttaa koira kynsien leikkaukseen rauhoittelun, silittelyn, rapsuttelun kautta. Kun koira esim. illalla väsyneenä makoilee lattialla, mennään sen viereen istuskelemaan rauhoitellen, silitellen, rapsutellen päästä varpaisiin kynsisaksien ollessa esillä koiran vieressä. Koira saa nuuskia saksia, kunhan taas rauhoittuu. Jossain vaiheessa sakset otetaan käteen ja leikataan erittäin varovasti vain yksi kynsi. Tämän jälkeen koiraa kehutaan, ja rauhoittelu jatkuu vielä jonkin aikaa. Seuraava kynsi leikataankin vasta seuraavana iltana.

Kynsien leikkaamisessa pitää muistaa, että leikataan mielummin liian vähän, kuin liian paljon. Kynnestä leikataan pois vain sen kärjessä oleva "koukku". Eläinlääkäri käynnillä saat varmasti lisää neuvoja oikeasta leikkaustavasta.